Ingenting går upp mot skånska julbord

När december månad startar upp börjar också många att tänka på julen. Det vill säga restauranger och många andra har länge jobbat på att göra denna så viktiga helg till något alldeles speciellt. Man städar huset, bakar kakor, slår in presenter och spelar julsånger på högsta volym. Alla förberedelserna hör till, och är något som sprider glädje i många hem.

Christmas Dinner

På restaurangerna kanske man inte är lika ivriga med dekorationerna, och de brukar också vara mer restriktiva, men bokningarna för julbordet är redan i full fart. Här planerar man menyer och vilka nya maträtter som ska inkluderas detta år. För det hör julen till att hålla fast vid gamla traditioner samtidigt som man startar upp nya trender. Många företag satsar på att alla kommer samman runt ett julbord, ett sätt att skapa kamratskap och trivsel på arbetsplatsen.

Olika sorters julbord

En del satsar på en blandning av utländska och svenska rätter, ett helt nytt julbord som man hoppas ska bli kultur. Trots allt så beräknas drygt en fjärdedel av svenska befolkningen ha påbrå från andra länder, kanske ännu fler.  Andra går in för vegetariska varianter, något som är mycket vanligt nu för tiden. Men lika ofta så kan ett julbord vara en salig blandning med något för alla.

Många tycker det kan bli lite för mycket kött och fett under jultiden, speciellt när man besöker svärföräldrar och andra lite äldre personer. Därför föredrar en del att gå lite lättare under andra tider av månaden, när det är enklare att välja själv vad man vill äta. Ingen blir förolämpad om man inte tar tre gånger av köttgrytan. En riktigt bra fiskrestaurang i Stockholm som har mycket gott att välja bland. Antingen det är fisk eller vegetariskt så kan det löna sig att välja sunt då och då. Allt fler begränsar även hur mycket alkohol de dricker i samband med julbordet, men detta kan vara svårare än att gå in för magra alternativ.

Hålla fast vid traditionerna

Till och med de som inte dekorerar sina hem så mycket eller hänger upp strumpor tycker ändå att julbord är en tradition som bör vårdas. Det har något med att bryta bröd tillsammans, speciellt under festliga omständigheter. Man kan till exempel gå hit för att hitta mer information om svenskt julbord. Detta är en tradition som funnits i många år och som bara blir allt viktigare för vart år som går. Företag, organisationer, klubbar- alla ser december månad och jultiden som ett tillfälle att träffas, äta något gott och ha det bra tillsammans.

Helt klart ska man se till att hålla goda traditioner vid liv och det är intressant att se hur julbordet har utvecklats. Idag finns det många rätter på bordet som man inte ens hört talas om för en 20-30 år sedan, och så ska det vara. Utvecklingen går framåt inom alla delar av samhället- inklusive julbordet. Folk har börjat intressera sig för annorlunda mat och matlagning, det finns flera program på TV som vittnar om detta faktum. Man experimenterar mer, använder exotiska kryddor och kombinationer som aldrig förr. Detta har också påverkat den mat som finns på ett julbord, och de flesta gläder sig åt detta faktum.

Det går nämligen att hålla fast vid traditioner och samtidigt skapa nya, att blanda det gamla med moderna uppfinningar eller rätter. Samtidigt så finns det vissa maträtter som de flesta anser bara måste vara på ett julbord. Det kan vara köttbullarna, Janssons frestelse eller rödkålen. Alla delar av landet har sina egna specialiteter, till exempel är det många som säger att inget går upp mot skånska julbord. En norrlänning håller kanske inte med utan har sina egna livrätter på rad. Det är just detta som gör en tradition så fantastisk, att alla gör det samma men med en viss variation.

Julbord upp och ner i landet

Många åker hem över helgerna, i alla fall en del av dem. Man kanske delar upp det på var sin sida av familjen, speciellt om det är barn med i bilden. Därför kan det hända att man äter ett norrländskt julbord den här veckan och ett skånskt nästa. En del rätter kommer att vara lika varandra men med en regional vridning. Om skånska julbord skriver Sydsvenskan här.

Att fira helger och komma tillsammans under julen är en tradition som många håller fast vid. Oavsett var i landet man befinner sig, och i vilken situation, så är detta viktigt. Det kan vara julbord med jobbet, gärna en fredagskväll så man kan vila upp sig dagen efter festandet. Eller så kan det vara julbord med familjen, där alla barn och vuxna är samlade tillsammans. Andra tycker om att boka in en resa till Finland eller andra länder och äta ett ordentligt julbord ombord på båten. Det finns många sätt att fira jul, inklusive med skånska julbord.

Leave a comment