Massage är bra även för äldre

Det finns flera olika sorters massage, och inte alla passar varje person. En del är tänkta för att få patienten att slappna av, vilket kanske de flesta skulle uppskatta. Andra är mer specifika i sitt ändamål, som när man skadat sig eller i samband med större idrottsprestationer. Många gravida mår bättre av massage, och likaså små barn i vissa kulturer. En del massage ges även i förebyggande syfte.

Woman Receiving a Massage

På sina håll har man prövat på att erbjuda massage på äldreboenden, så att de äldre slipper ta sig själva till kliniken. Detta har visat sig vara mycket lyckat och bra för dem både fysiskt och mentalt. Man hoppas på att denna trend ska sprida sig runt om till flera boenden.

Nyttan av massage

En bra massage får blodcirkulationen att komma igång och hjälper också kroppen att producera ämnen som gör att personen känner sig lugn och tillfreds. När massagen sedan kombineras med en viss träning, eller i alla fall övningar, så kommer resultatet att bli ännu bättre. Man ska inte förvänta sig en förbättring efter den första gången, även om det inte är ovanligt. Men många gånger så syns förändringarna över tid, då kroppen steg för steg blir mjukare och mer följsam. Man kan boka massagetid hos Aktiv Träning & Massage i Linköping.

Vissa områden behöver lite extra omtanke. Ibland använder sig därför terapeuterna av värme, akupunktur eller liknande metoder tillsammans med massagen. Andra satsar mer på oljor och dofter, vissa ämnen sägs kunna frambringa olika känslor och sinnestillstånd. Massören vet vilka dofter som passar bäst för en stressad person eller kanske någon som har sorg. Ytterligare andra sorters massage bygger på balansen i kroppen och har en något spirituell anknytning. Allt detta är bara ett bevis på att det finns en massage som passar alla. Det gäller bara att prova på dem för att veta vilken man trivs bäst med.

Gamla behöver massage

Oavsett ålder har alla behov av en viss personlig kontakt, och massage är en liknande situation. Många äldre sitter också mycket, eller ligger ner, vilket i sin tur kan leda till smärtor eller sjukdomssituationer. Då kan massage vara till hjälp eftersom det hjälper musklerna att jobba bättre. Sedan har alla behov av att känna sig omhändertagen, oavsett hur gammal man är. De äldre har mycket tid på sin hand och det är bra att kunna ha nyttiga saker att göra. Örnsköldsviks Allehanda skriver i denna artikel om hur massage även är bra för äldre.

Så från en mycket späd ålder upp till en mogen, äldre person-  alla kan ha nytta av massage. För en del är det en viktig del av deras hälsoprogram, och det utnyttjas likaså flitigt av idrottare. Kroppen behöver en liten skjuts på vägen många gånger, speciellt när en utsätts för extra påfrestningar. Många äldre förlorar spänsten och har problem med muskler som tvinar bort. Då kan massage vara precis vad som behövs för att ge dem lite extra styrka.

Speciell massage för de äldre

Den form av massage som vanligtvis används till de äldre kallas för taktil eller mjuk massage. Detta är en mjuk beröringsmassage som stimulerar utan att vara allt för påträngande. Många beskriver den mer som en smekning eftersom man inte jobbar så hårt med musklerna. Denna form av massage har visat sig vara till stor hjälp för de mycket sjuka men också dementa patienter. Den ger en liten frist och vila från ångest och andra problem och har visat sig vara mycket effektiv. Så massage för äldre är något mycket viktigt, vare sig man väljer taktil massage eller en annan form. Det är något som inte bör utebli från programmet.

Leave a comment