Viktigt att bära våtdräkt

Det finns flera tillfällen när en våtdräkt kan vara bra att ha. Faktum är att den till och med kan rädda liv. Av denna anledning finns det flera olika modeller och material på marknaden, så man alltid kan hitta en som passar just den sport som ska utövas. Snorkling, bröstsim och crawl har alla olika metoder och behov, och därför gäller det att välja en våtdräkt som är utformad för just denna grenen. För våtdräkten skyddar inte bara kroppen utan gör det också lättare att inta den position som behövs för varje sorts sport.

Woman in wetsuit in water

I Sverige används våtdräkt ofta för att skydda mot kyla. Det kan vara kallt i vattnen även under sommaren, speciellt för de som utövar mer avancerad simning. Många lopp hålls på höst eller vår, och då är inte heller vattnet riktigt uppvärmt. Men i andra länder så kan en våtdräkt behövas för att skydda mot solen. De som snorklar i varmare länder, till exempel, kan bränna sig rejält om man inte har hela kroppen täckt av en dräkt. Detta visar återigen på vikten av att skaffa en våtdräkt som är anpassad till den aktivitet man ska delta i.

Att vänja sig vid våtdräkt

För de som ska tävla i ett lopp, vare sig det är på amatörnivå eller inte, så rekommenderas det att köpa sin våtdräkt i god tid och pröva hur den känns. Det är ett annorlunda sätt att simma så ofta behövs det lite tid för att bli van vid den. I tillägg så är det ingen som vill starta ett lopp bara för att upptäcka att dräkten skaver på vissa ställen. Sådant ska man känna till i förväg för att förhindra att det stör. Man kan klicka här för att köpa våtdräkt.

Våtdräkter tillverkas av neopren som är ett sorts gummimaterial. Vissa dräkter har sedan ett skyddande nylonlager, som till exempel de som är avsedda för bröstsim. Detta gör dräkten mer slitstark och är helt okej när man inte behöver ligga så högt i vattnet. För de som crawlar, däremot, så behövs det en neopren våtdräkt med hög flexibilitet, speciellt runt armar och axlar. Ytan är behandlad så att den lättare glider i vattnet vilket minskar motståndet och ökar farten.

Men det är ju inte bara för simning som våtdräkter kan vara bra, det finns en mängd med roliga vattensporter där man gärna skyddar sin kropp och ser till att hålla värmen. Wakeboard i Linköping kan vara en av dem, eller helt enkelt vanliga vattenskidor. Dykning och surfing är andra sporter där man tillbringar långa stunder i vattnet och då det är lätt att bli nerkyld. De som är lite mer proffsiga brukar välja våtdräkter som är tjockare på de ställen där kroppen måste hållas nere, och tunnare på andra. Speciellt utformade för den typ av vattensport man ska utföra.

Vikten av att använda våtdräkt

Varje år så skadas flera turister i de olika barriärreven runt om i världen. Så gott som alltid är det för att de inte följt de instruktioner som ges. Bland annat så rekommenderas alltid våtdräkt, och inte bara för att skydda mot solen. Olika växter och djur i den marina världen kan bränna eller sticka till, och då är det bäst att inte ha sin kropp exponerad. Hela tiden så upprepas de viktiga orden att man inte ska röra något, men det är inte alla som lyssnar. Detta kan vara farligt för dem men också förstöra den känsliga balansen i dessa ekosystem. Dagens Nyheter skriver här om varför det är viktigt att bära våtdräkt.

Våtdräkter kan gå sönder så man ska vara försiktig i sin hantering av dem. När de inte används bör de hänga rätt upp och ner, men helst i ett utrymme där det inte blir minusgrader. Eftersom de är gjorda av gummi så kan de förstöras av extrem kyla. Men de ska inte heller förvaras i allt för varma utrymmen, utan mörkt, svalt och torrt är nyckeln till att de håller längre. Efter dykning eller annan aktivitet i havet kan det vara bra att skölja av den med sötvatten, eventuellt tvätta den med såpa. Vid packning bör den försiktigt rullas ihop, men väl hemma bör man alltså hänga upp den.

Det kan tyckas kämpigt med en stor och tjock våtdräkt men faktum är att när man väl vant sig så känns det helt naturligt. Tack vare att vattnet cirkulerar så blir det aldrig för varmt där inne, utan det känns alltid behagligt. Att simma i kallt vatten kan leda till skador om kroppen inte hålls vid en normal, jämn temperatur, och i svenska vatten finns ofta risken för nedkylning. Så en våtdräkt kan skydda mot både sol och kyla, vilket gör det till ett viktigt tillbehör. Ska man snorklar eller dyka i utlandet bör det vara en av de första sakerna man skaffar och packar ner.

Leave a comment