HLR på barn och vuxna

Varje år räddar man genom hjärt- och lungräddning livet på mängder av människor som av någon anledning fått problem med att andas själv. De allra flesta är vuxna men bland de drabbade hittar man också barn. Det är ju tyvärr så att barn kan sätta i halsen och få andningssvårigheter eller har oväntade problem med hjärtat.

704-5-HLR-pa-barn-och-vuxnaSom tur är finns det idag hjälp för den som drabbas av hjärt- eller andningsproblem. HLR på barn är något man lär sig samtidigt som man lär sig hur man hanterar vuxna i denna situation eftersom man idag insett vikten av att kunna båda. Intresserad – man kan gå en HLR utbildning i Göteborg och bli certifierad användare. De allra flesta tjänar på att gå en sådan här kurs även om dem som arbetar inom sjukvården naturligtvis har extra nytta av den. Nyfiken – att bli HLR instruktör är både roligt och utbildande.

Fördelar med att gå en HLR-utbildning

  • Man kan känna trygghet i att veta att om någon runt en blir sjuk så kan man hjälpa till. Detta kan trots allt hända överallt och oavsett tid på dygnet.
  • Man kan få extra ansvar på exempelvis sitt arbete. Många arbetsplatser har ansvariga för just denna typ av händelse och detta kan vara bra att ha på sitt CV utöver att man hjälper sina kollegor såklart.
  • Man kan rädda liv vilket i slutändan är det viktigaste av allt. Genom att gå en kurs i HLR sprider man också goda ringar på vattnet – ju fler som får höra talas om utbildningen – desto fler blir nyfikna och vill kanske gå den själva vid något tillfälle i livet.

HLR på barn är ibland nödvändigt att göra liksom det är på vuxna. Därför är det av högsta vikt att så många som möjligt är medvetna om hur man går till väga. Det finns ett par saker man kan tänka på när man väljer utbildning för detta.

Tips när man vill gå en HLR-utbildning

  • Gör alltid ordentliga efterforskningar innan du väljer en utbildare inom HLR. Detta går bra att göra genom att exempelvis söka på namnet på olika utbildare på nätet. Där lämnar ofta tidigare deltagare omdömen om vad de tyckt om sin upplevelse och utbildning. Dessa kan vara värdefulla att ta del av för alla som vill anlita säkra och bra utbildare.
  • Kolla upp vart kursen erbjuds och i vilken omfattning. Hur lång den är kan vara viktigt att känna till för att ansöka om möjlighet till ledighet från sitt jobb och liknande. Dessutom ger det dig möjlighet att ta reda på om kostnaden för resor dit och hem är något du har råd med eller ej.
  • Nästa steg är att se till att man har kontroll på budgeten. Vare sig det är man själv eller ens arbetsgivare som betalar är det viktigt att ta reda på hur mycket kursen kostar – redan innan man bestämmer sig. Det bästa är om man gör upp en egen budget för att ta reda på vilket utgiftstak som finns för denna typ av investering. Då slipper man oroa sig över om man tagit ett smart ekonomiskt beslut eller ej.
  • Ställ frågor om du undrar över innehållet på en utbildning. Då har du svart på vitt vad det är som ingår i utbildningen och kan se till att innehållet efterföljs. Alla seriösa företag som erbjuder denna typ av utbildning bör vara mer än glada att besvara dina frågor. Gör de inte det bör du ta det som ett tecken på att du kanske borde vända dig till någon annan som erbjuder den utbildning du är intresserad av att gå.
  • Sist men inte minst – innan du betalar, läs igenom villkoren för ditt köp av en plats på utbildningen. Då vet du vad som gäller om du mot förmodan skulle behöva avsäga dig din plats. Ingen vill få en tråkig överraskning om man till exempel skulle bli sjuk.

I en värld där föräldrar gör allt för att skydda sina barn på bästa sätt har det blivit allt mer populärt att gå en kurs i HLR på barn. Intresserad av att höra mer om ämnet – Sveriges Radio rapporterar här om hur man gör HLR på barn. Det är ett intressant inslag för alla som kommer i kontakt med barn i något sammanhang.

Det är ett faktum att mängder av liv varje år skulle kunna räddas bara genom att fler människor lärde sig HLR. Därför är det positivt att det numera går att gå en kurs på ett enkelt och smidigt sätt. Genom att ta väl genomtänkta beslut kring sitt val av utbildare ökar man också chanserna för att kursen skall bli lyckad och man själv skall få den kunskap man länge önskat sig inom HLR på barn såväl som på vuxna.

 

Leave a comment