Värmepistoler – ett multiverktyg att räkna med

Arbetaren är värd sin lön lyder ett känt ordspråk. Men många personer skulle nog också vilja lägga till att en hantverkare är värd att ha bra verktyg. För när du har utrustning och verktyg som är anpassade till uppgiften så går det hela så mycket snabbare och mer effektivt. För att inte tala om att i vissa tillfällen så ökar säkerheten flera gånger om.

Mycket av det som tidigare gjordes manuellt kan nu göras med hjälp av olika maskiner och verktyg. Spikpistoler, borrmaskiner, bandsågar, samt värmepistoler hör till några av de verktyg som du först tänker på. Vissa av dessa används bara vid vissa tillfällen, medan andra hör till gruppen multiverktyg. Det vill säga verktyg som kan vara bra till mycket, och som de flesta hantverkare gärna har i sin verktygslåda.

Konsten att krympa plast

Plast av olika kvalitet och tjocklek används ofta för att skydda mot väder och vind. Båtar täcks över med en presenning, byggställningar dras över med plast och flera liknande exempel. Vid byggen så används plasten även för att skydda andra mot damm eller annat som faller från byggnaden. Istället för att knyta fast presenningar eller plast med snören, kan du med fördel använda krympplast. Och naturligtvis då också ditt multiverktyg. Smarta värmepistoler gör ditt arbete enklare.

Du sveper bara in båten eller byggställning med plasten, precis som vanligt. Sedan blåser du med värmepistolen så att plasten krymper. Sakta men säkert så lägger den sig mycket nära det du vill plasta in och rör sedan inte på sig. Även om vinden blåser så rivs inte hörnen upp. För det finns inga hörn där luften kan komma in. Allt är tätt och skyddat. Om du vill kan du ha ett sorts blixtlås för att öppna förpackningen, och sedan sluta den igen. Nordisk plastkrympning är ett företag med lång erfarenhet på marknaden.

Det blir nästan som att båten eller de föremål som lindas in i krympplast blir vakuumförpackade. De är helt skyddade där inne tills du öppnar upp igen, kanske fram på vårkanten. Runt byggställningar däremot så går ju folk in och ut varje dag. Med plasten så blir det varmare att jobba med husfasader även under de kalla månaderna. Kunderna är också nöjda eftersom det blir mindre smuts som yr i luften.

Rätta verktygen för jobbet

Med en värmepistol så är det lätt att krympa stora sjok av plast. Om du ska renovera en byggnad så kan det ju bli ganska många kvadratmeter. För att inte tala om en stor båt. Det gäller ju att inte missa några små bitar så att fukt eller vind kan komma igenom. Men en värmepistol kan också användas till annat.

Den ser ut som en stor hårtork och används också för att torka trä vid tillfälle. Även färg kan den torka eller tvärtom, ta bort gammal färg. En värmepistol kan vara det allra bästa för att tina rör också. Med andra ord ett multiverktyg att räkna med. Värmepistoler är användbara inom ett flertal områden. Läs mer i denna artikel i Expressen.

Det är alltså inte så konstigt att du finner värmepistoler inom flera olika yrken. Den är lätthanterlig och versatil, och inte bara bra för att krympa plast. Som med mycket annat så kan en hantverkare få jobbet gjort så mycket bättre om de har de rätta verktygen. Något som kan alstra höga temperaturer och riktas mot en specifik yta, till exempel.

Kunskap om verktygen viktigt

Nu är det ju inte bara att ta fram en värmepistol så fort något ska bli gjort. Ibland måste du använda andra redskap för jobbet, även om det är nästan likadant som förra gången. Skickligheten som hantverkare ligger just i att veta när och hur du ska använda de olika verktygen. När du behöver vanlig hammare eller när du kan ta fram spikpistolen. Vilka byggnader som tål en värmepistol för att ta bort gammal målarfärg och var du måste använda dig av andra metoder. Sveriges Radio rapporterar i detta inslag om vikten av att hantera värmepistolen rätt för att resultatet ska bli bra.

Detta är naturligtvis inget konstigt utan en självklarhet inom alla yrken. Du väljer vilket datorprogram som fungerar bäst för den uppgift du ska utföra. Eller vilka skor som passar bäst för en viss sport. Hela tiden så är det en fråga om att kunna sin sak, eller i alla fall veta när det är bäst att fråga om råd. Ibland måste du prova dig fram på en mindre yta innan du sätter igång med hela jobbet.

Värmepistoler kan alltså vara till stor nytta. Men samtidigt så alstrar de höga temperaturer och kan förorsaka en eldsvåda. Så lär dig hur de ska hanteras och när du kan använda dem. De är helt perfekta för att krympa plast, men även mycket annat. Detta är ett multiverktyg som de flesta hantverkare bör ha till hands.