Därför blir världsberömda trappor ett turistmål

Det finns trappor av olika slag. En del blir kända för att de är så långa. Tänk bara på alla de trappsteg som leder upp till olika helgedomar som ligger uppe på kullar och berg. Thailand är känt för sin Buddha-staty, Tiger Cave Temple. Där är det över 1200 trappsteg du måste klättra upp för att kunna besöka denna unika plats. Andra trappor är mer kända på grund av sin roll i historien, eller för att de varit med i en film.

Spanska trappan i Rom är ett populärt turistmål. Det hör till när du kommer till den eviga staden. Den byggdes på 17000-talet och är uppdelad i tre delar för att hylla treenigheten. En annan mycket känd trappa är den som leder upp till Sacre Coeur, den vita kyrkan i Paris. Den är inte lika gammal men mycket imponerande. Plus att du har en fantastisk utsikt över staden om du tar dig upp för trapporna.

Helt vanliga trappor

Konserthusets trappor i Stockholm är ofta fullt med folk som sitter och lapar i sig sol eller äter lunch. Det är ett annat ställe du bara måste gå till om du är på besök. Men annars så finns det ju helt vanliga trappor som kanske har större inflytande på ditt dagliga liv. De du installerar i ditt eget hus, till exempel. Eller de du går upp för varje dag till kontoret, för att få lite motion. PS Trappor kan ge dig ett bra pris på snygga trappor av hög kvalitet.

Dessa trappor är nästan ändå viktigare än de som leder upp till kyrkor i andra länder. För det du har omkring dig kan sprida glädje och tillfredsställelse hela året om. Och inte bara de få veckor som du är på semester. Många lägger ner en hel del eftertanke och resurser på att skapa ett vackert hem. Där har trappan ofta en central roll, bland annat tack vare sin storlek. Du kan välja flera olika modeller och material, för att riktigt passa in med din personliga stil. På den här sidan hittar du vackra och funktionella trappor av trä inomhus för dig som vill ha en hemtrevlig känsla.

Besöka berömda trappor

Vissa trappor är kända för sin arkitektur, som den ovannämnda Spanska trappan i Rom. Men många vill även besöka trappor som haft en viktig roll i filmer. Ibland blir du dock lite besviken. Verkligheten stämmer inte alltid överens med de scener du kopplar samman med en viss trappa. Bland annat för att i filmen så har de en massa olika effekter, samt ljud och ljus, som du inte upplever vid ett vanligt besök. Om trappan som turistmål kan du läsa i den här artikeln i Aftonbladet.

Naturligtvis kan det också hända att du faktiskt får en riktig upplevelse. En del kan bero på vilken sorts film eller bok det handlar om. Vad som har skett på trappan och varför du vill besöka den. Ibland kan det bara vara känslan av att stå på just den trappan som gör det värt ansträngningen.

Vissa trappor drar till sig besökare för att de är så unika. I Indien finns det en trappa som är brant och har 3 500 trappsteg, ungefär det samma som 13 våningar. Den leder ner till ett vattenhål och anses vara ett underverk. Vatikanen har en trappa, Momo, som är formad likt en snigels skal. Ena sidan går uppåt medan den andra går neråt. När du ser över räcket så har du en alldeles speciell upplevelse. Om du tycker om musik kan den roliga trappan i Kina vara en höjdare, trappstegen är dekorerade som ett pianos tangenter.

Härliga trappor överallt

Det är inte bara i hus som du har en trappa inomhus. Flera av de moderna lägenheterna som byggs ligger på två eller flera plan. Detta gör att det idag finns trappor så gott som överallt, mer än någonsin tidigare. Rent praktiskt så för detta med sig ett nytt sätt att leva. Kök och vardagsrum kanske ligger där nere, medan sovrum och annat läggs på övervåningen. Även i en lägenhet kan du alltså leva som i en villa.

Ny Teknik skriver här om roboten som känner av när den kommer nära en trappa. Detta gör det så mycket lättare med städningen. Dels kan du ha en robot som dammsuger. Den går under soffan och så gott som överallt. Sedan kan du skicka iväg den lilla roboten som moppar golvet. Men den ramlar alltså inte ner för trappen och går sönder. Ny teknik som är både smart och bekväm att ha.

Vikten av trappor

Det är alltså uppenbart att en trappa kan vara så mycket mer än bara ett sätt att ta sig mellan olika våningar. Många av de trappor som finns runt om i världen är fantastiskt utformade, med en arkitektur som verkar omöjlig. Skickliga designer utnyttjar former och rymd, illusioner och visioner. Resultatet är ibland helt enastående. Speciellt när du ser på gamla trappor som gjorts för hundratals eller tusentals år sedan. Hur de klarade av att konstruera sådana mästerverk är ofattbart. Och att de sedan bevarats fram till nutiden är ett annat mirakel.

Så det faktum att de blir attraktioner och turistmål är inte så konstigt. De är väl värda ett besök. Med en del trappor kanske du blir besviken. Men de som är grundade på skicklighet och design bara fortsätter att locka. Ofta så har du i alla fall inte förlorat något på att ta dig till de trappor som alla pratar så mycket om.

Även helt vanliga trappor som du har i hemmet kan vara riktiga konstverk. Idag är det vanligt att blanda olika material för att få en speciell effekt. Glas och trä, eller kanske metall. Eller så dekorerar de räcket med något fint, gärna tillverkat för hand. Om du ser dig omkring i bygden så kanske det finns någon hantverkare som sysslar med traditionella dekorationer. Moderna linjer är inte så illa de heller. Vissa trappor verkar nästan sväva i luften, och blir snabbt fokus i hemmet. Med en snygg trappa kommer din inredning att fullbordas.