Så köper du bäst ditt nya fritidshus  

Det sägs att det är köparens marknad just nu. Du kan göra riktiga kap när du köper hus, både för permanent boende och fritidsfastighet. Men som med allt annat ska du vara försiktig. Det handlar om stora summor pengar som byter hand. Och du vill inte riskera att bli sittandes med ett hus som du inte riktigt tycker om.

En del väljer huset först, det spelar inte så stor roll var det ligger. Men de flesta vill ha sin bostad eller fritidshus i ett visst område. Du kanske inte har en exakt plats i åtanke, men i alla fall vilken kommun eller landskap. Det kan vara ett ställe som du har anknytning till, kanske familj och vänner i närheten. Eller så handlar det helt enkelt om att fritidshuset ska ligga på ett lagom kort avstånd från din bostad.

Flera alternativ för små hus

De har vuxit upp som svampar ur jorden. Attefallshusen sprider sig i hela landet, vilket visar vilka bra möjligheter de ger. Du kan använda dem som bodar där alla verktyg, cyklar och andra värdefulla saker kan få plats. Eller så kan du hyra ut det till semesterfirare, alternativt som permanent bostad. Hemmakontoret eller vuxna barn kanske kan använda sig av detta hus som inte alls är så litet. Sommarnöjen.se hittar du härliga Attefallshus med bastu som ger något lite extra till huset.

De flesta har behov av lite extra utrymme. Med tanke på det svenska klimatet så måste du skydda dina saker mot både regn och snö. Samtidigt så är tjuvarna aktiva, och genom att låsa in sakerna minskar risken för att de ska bli stulna. Beroende på hur många som bor i hemmet och vilken hobby du har så behöver de mer eller mindre plats. Du kan gå till den här sidan för att få veta mer om friggebodar. De är inte så stora men rymmer mer än du tror. Plus att du inte behöver ansöka om byggnadslov för att sätta upp dem.


Dags för eget fritidshus?

När semestern börjar närma sig gäller det att fatta ett beslut. Hur ska du utnyttja dina lediga dagar maximalt? Fast om du vill köpa ett eget fritidshus brukar det vara bäst att komma igång långt innan semestertiderna. Det tar längre tid än du tror att köpa ett hus. Alternativt kan du bygga ett eget fritidshus. Men det är inte heller gjort på en helg, såvida inte alla svärsönerna hjälper till. Aftonbladet skriver i den här artikeln om vad du bör tänka på då fritidshussäsongen drar igång.

Det är faktiskt möjligt att bygga ett Attefallshus på relativt kort tid. Ju fler som kan hjälpa till desto bättre, eftersom det är ett ganska tungt arbete. Ett mycket bra sätt att få ett perfekt hus utan allt för mycket arbete är genom att beställa det nyckelfärdigt. De bygger huset i fabriken och levererar det direkt på plats. Om du vill ta det med dig vid en eventuell flytt är det bara att lyfta bort det. Praktiskt, enkelt och förvånansvärt billigt. Beroende på hur pass bekvämt du vill ha det så kommer de med olika former av inredning.

Förverkliga dina drömmar

De flesta tycker om att göra något annorlunda när de är lediga. Kanske resa bort och besöka nya, spännande platser. Ta sig en tur till fjällen för att åka skidor. Båtluffa i skärgården eller tillbringa hela jullovet på Kanarieöarna. Men många tycker också det är skönt att ha sitt eget lilla krypin. Någonstans dit du kan åka hela året om, och stanna så länge du vill. I och med att priserna på fastigheter och tomter fallit ganska rejält så är det nu möjligt för ett flertal att få både och. Expressen skriver här hur du bygger ditt drömhus.

Vare sig du bygger själv eller köper färdigt så kan du hitta något som passar dig. Inte bara ett fritidshus som du trivs med, men som också inte raserar din budget helt och hållet. För när det är kallt och ruggigt utomhus kan det vara skönt med en liten sol och badsemester. Du kanske inte vill sitta inomhus hela jullovet bara för att det är dåligt väder. Däremot så kanske påsklovet kan tillbringas i fritidshuset, när lökarna börjar sticka upp och solen faktiskt värmer.

Vad det handlar om är planering och prioritering. Alla har sina egna drömmar och behov, och det går att uppfylla dem. Du måste inte göra som alla andra bara för att ha något att prata om på kontoret nästa måndag. Istället ska du tänka efter vad du och din familj behöver för att slappna av. Och sedan göra vad du kan för att det ska bli en verklighet.

Köpa fritidshus är en investering

Ett fritidshus är något som är bestående och som alla kan ha glädje av i flera år framöver. Du kan skriva över det på dina barn, till exempel. Om tomten är stor kan du ställa upp ett Attefallshus som gör det lättare att vara där i stora grupper. Det gör det möjligt att bjuda in släkt och vänner att tillbringa en del av semestern tillsammans med din familj. Men det kan också vara ett sätt för att komma nära barnbarnen.

Det måste inte kosta så mycket att köpa ett fritidshus. Se på marknaden och prata med lite olika mäklare. De kan ge dig goda råd om när det brukar vara bäst att slå till. Bostadsmarknaden är intressant men kan tidvis vara komplicerad. Därför brukar det bara bra att ha en expert vid din sida. Om du önskar dig ett fritidshus i en viss del av landet kan du be dem hålla ögonen öppna. Så fort något kommer på marknaden kan du vara där och inspektera.

Att bygga ett fritidshus är också ett mycket bra alternativ. Du har flera möjligheter, men att få ett nyckelfärdigt hus levererat till tomten är verkligen frestande. Återigen så beror det hela på vad du har för intressen, och om du är bra på att snickra själv. Det viktiga är att du och din familj får ett hus som passar era behov och som tillåter er att koppla av från vardagen.