Stora risker runt födseln

Att föda barn är naturligt. Men det betyder inte att du kan ta det som det kommer. Att du inte behöver tänka på det förrän det är dags. Tvärtom, det finns stora risker runt en födsel och du gör väl i att förbereda dig noga. Det är klart att en del saker kan du inte veta om i förväg. De flesta vet att allting inte går enligt planerna. Men du kan göra en hel del för att styra saken, och framför allt för att du själv och bebisen ska må bra under förlossningen. 

En av de första sakerna du kan göra är att äta en väl balanserad kost. Sluta röka när du vill bli gravid och undvik alkohol eller koffein. Du brukar få en lista på vad du ska undvika men även vad du ska inkludera i kosthållningen. Dels så ger det bebisen och dig all den näring som är så viktig. Men du undviker också att lägga på dig fler kilon än nödvändigt genom att äta sunt. I tillägg ska du tänka på att motionera. Det behöver inte alls vara fråga om hård träning, tvärtom är lugna promenader eller simning något som rekommenderas. 

Underbart att vänta barn

En del planerar sin graviditet och förlossning in i minsta detalj. De vill välkomna sin bebis på hösten, våren eller när det än passar dem. Sedan tillbringar de timmar med att inreda barnkammaren, måla väggarna och välja möbler. Det är en period som för dem närmare tillsammans som partner, men också en tid av stor förväntan. Inte alla har samma inställning och många blir med barn utan att ha planerat det. Men det innebär ju inte att du inte kan vara glad. Tvärtom så kan det vara minst lika underbart när det är en överraskning. Med hjälp av föd barn utan rädsla kan du njuta av din graviditet. 

Om du klarar av att njuta av din graviditet, och även förlossningen, så kommer det att läggas till alla minnen som ett litet barn skapar. Alla mår bättre av att mamman är avslappnad och nöjd. Det är klart att lite massage här och där aldrig sitter illa. Och kanske sällskap när det är dags för kontroll eller ultraljud. Men att kunna se fram emot födseln och inte lida sig igenom en graviditet är ganska viktigt. Klicka här för mer information. 

Hur du kan förbereda dig

Vad kan du då göra själv för att det ska bli så bra som möjligt? Förutom att äta bra mat och se till att röra på dig? Det finns riktigt bra kurser som det lönar sig att ta i god tid innan förlossningen. Dels har du profylaxkurserna som har fått ett nytt uppsving. Det handlar om att du och din partner ska veta vad som händer den stora dagen. Att du inte ska behöva vara rädd utan ha full kontroll. Bland annat så kan du göra det genom att lära dig andas ordentligt. 

Det är ganska fantastiskt vilken maktandningen har. Du kan minska dina smärtor och göra förlossningen till en härlig upplevelse. Inte så att de försvinner helt och hållet, det krävs vanligtvis starka mediciner för att slippa från dem på det sättet. Men du kan klara av dem. Det gör ont, men du har ändå kontroll. Och genom att andas på ett visst sätt så kan du faktiskt reducera hela smärtupplevelsen. Mammor behöver mer hjälp med att lära sig profylax samt hur man orkar med efter förlossningen. 

Även efter förlossningen kan det vara skönt med lite stöd. En del är inte alls förberedda på allt som väntar dem. Det är en sak att läsa om bebisar, men en helt annan att ha dem i hemmet. Du kan glömma det där med att sova och hålla hemmet skinande rent. Istället blir det vaknätter, blöjbyten och en liten tupplur då och då. Har du familj eller vänner som ställer upp kan det hjälpa, likaså om partnern också kan vara föräldraledig samtidigt. Men tröttheten är din ständiga följeslagare. Dessa saker tas också upp på kurserna, eller så kan du prata med någon nära vän som redan har fött barn. 

När det blir fel

Ibland kan du bli sjuk eller något händer i samband med förlossningen. Det kan till och med vara så illa att det är personalens fel och inte har något som helst att göra med dig eller dina förberedelser. Eller så är det bara något helt normalt, för du kan aldrig veta exakt hur förlossningen kommer att bli. Det kan tillstöta vissa komplikationer eller så går inte allting som du hade önskat dig. Vn skriver om vikten av hygien och förberedelser. 

Det är en risk att föda barn. Men beroende på olika faktorer kan risken vara större eller mindre. Om du är någorlunda frisk och har sett till att ta hand om dig har du kommit långt på väg. Kurser i profylax och olika förberedelser gör dig bättre rustad att orka med födseln. Sedan gäller det att ha bra personal omkring sig, som respekterar sitt yrke. Att vara barnmorska eller jobba med förlossningar är ett val, en specialisering. De flesta som gör det trivs med jobbet och tycker om både mammor och barn. Det kan också göra sitt till för att minska riskerna och göra det till en bättre upplevelse. 

Hur du kan njuta av graviditet och förlossning

Det kan låta logiskt att njuta av graviditeten. Du går där och väntar på något alldeles fantastiskt. Även om du redan har andra barn finns det alltid utrymme i hjärtat för flera. Det är klart att inte alla mår så bra när de väntar barn. Illamående och ryggvärk är vanligt, och en del blir till och med inlagda för sitt blodtryck eller andra saker. Vanligtvis så är det dock inte mer än du klarar av. 

Men förlossning är något som många fruktar, vare sig det är första eller fjärde barnet. Genom att förbereda dig noga kan du minska riskerna runt förlossning. Du kan kontroller smärtorna på ett bättre sätt och därmed ha chansen att njuta också av födseln.