Kontorsstolars koppling till idrotten

Många som sitter på kontor hela dagen tillbringar sin lediga tid med att idrotta. Det betyder dock inte att kontorsstolen har något att göra med saken. Men det finns en koppling. Vad som är av största betydelse är ändå att du rör på dig. Speciellt viktigt är det för de som har ett stillasittande arbete. Men de flesta mår bra av att delta i något mer organiserat efter jobbet, oavsett vilken yrkesgrupp de hör till. 

För att må bättre så är det även viktigt att se över din arbetsplats. Det finns lagar som reglerar mycket, bland annat så måste du vara säker på jobbet. Du ska inte riskera att skada dig eller ännu värre. Därför har ett flertal arbetsgivare förvandlat arbetsplatsen till en mer gynnsam miljö. Flera kontor har öppnat upp sina dörrar och tagit bort skrivborden. Framför allt så bör alla ha tillgång till ergonomiska möbler. 

Sitta väl hela dagen

Ju fler timmar du tillbringar vid ett skrivbord desto viktigare är det att du sitter rätt. Lägg sedan till en skärm och mus, som de flesta använder varje dag, så är situationen ännu allvarligare. Allt för många har blivit sjukskrivna eller till och med förtidspensionerade, bara för att de slitit ut sig med en dålig arbetsställning. Det behöver inte vara dyra stolar eller bord, men de måste vara anpassade till de personer som använder dem. 

Stolen är kanske det allra viktigaste och en bra början. Det finns flera varianter på ergonomiska kontorsstolar, alla med sina speciella fördelar. Ett höj-och sänkbart skrivbord är också en fin investering. Om du står upp och jobbar framför datorn så stärker du ryggen och bränner kalorier. Samtidigt som du kan fakturera kunderna eller skriva brev. Alla vinner på att de anställda inte blir utslitna av felaktigt möblemang. Välj mellan flera bra produkter hos https://www.ergoff.se/produkter/arbetsstolar.html

Bevara sportens traditioner

Det finns mycket att säga om idrott. Men inte alla är överens. En del anser att traditionerna ska bevaras till varje pris. De vägrar att byta namn på arenor eller lag. Andra tycker att du ska göra allting så internationellt som möjligt, för idag så har världen krympt och det är vanligt med utländska inslag. Egentligen är det viktigaste att du får utöva din sport. Att både stora och små kan fortsätta röra på sig genom organisationer och klubbar. Aftonbladet skriver om kopplingen mellan arbetsstolar och idrott. 

För kroppen är en värdefull gåva. Genom att sporta på ett eller annat sätt så tar du hand om den. Det är inte bara musklerna som mår bra av att röra på sig. Hjärnan, humöret och det allmänna välbefinnandet har en direkt koppling till din träning. Även om det är jobbigt just när du håller på så känns det så skönt efteråt. Och bra länge efteråt, för effekten kan sitta i flera dagar. Lagom i tid till nästa träningspass, så att du alltid är på topp.

Hälsa på arbetsplatsen

Idrott är viktigt, men så är din arbetsställning. Om du sitter rätt på jobbet så slipper du många skador. Det spelar ingen roll hur mycket du motionerar om du sedan förstör din hållning framför skrivbordet. De som är aktiva kanske klarar sig lite längre. Men i det långa loppet så är ergonomi något att satsa på. En variation av bra arbetsstolar kan vara den bästa lösningen. 

En ergonomisk stol behöver inte vara ful eller tråkig. Nu för tiden finns det snygga färger och mönster att välja mellan. Egentligen borde det vara standard för alla kontorsmöbler. Du jobbar nog bättre om du trivs med färgskalan. Något som gör dig lite gladare sitter aldrig fel. Naturligtvis är ergonomin det allra viktigaste, men det finns ingen orsak till att det ena ska utesluta det andra. 

Men det räcker inte alltid med att skaffa en bra stol. För det mesta är det bra att kombinera det med höj-och sänkbara skrivbord. Ett alternativ kan vara en fotpall som är enkel att använda. Tanken är den att du ska slippa sträcka eller böja på dig för att kunna arbeta. Både rygg, nacke och armar mår bättre av att ha ett perfekt avstånd till datorn eller det du sysslar med. Ibland kan det vara bäst att stå upp och jobba, men även då måste du se på din hållning. 

Ergonomi i hemmet

En del går och tränar på lunchrasten. Andra har förmåner på jobbet som inkluderar ett subventionerat eller gratis gymkort. Vissa företag har en pool eller ett gym på plats som de anställda kan använda när de vill. Men de allra flesta tränar på sin fritid. De går hem från jobbet, gärna via gymmet. Eller så deltar de i någon aktivitet på kvällar och helgar. För friskvård och en sund livsstil börjar hemma. 

Om du jobbar hemifrån bör du tänka lite extra på hur du sitter. Det har nu blivit vanligt att jobba online. Allt fler åker inte in till kontoret varje dag. Kanske någon gång ibland, bara för att ha ett möte eller för att lämna in dina projekt. Men återigen så har trenden börjat gå mot fler och fler cyberföretag. Det vill säga att du gör allting på nätet, även personalmöten och leveranser. 

Så ergonomi i hemmet är ett hett ämne. Din arbetsplats där hemma bör vara anpassad till dig, och inte tvärtom. Välj inte möbler eller utrustning bara för att de är snygga eller passar in med inredningen. Se till att sitta väl även när du jobbar hemifrån. Det är en del av din friskvård, dina ansträngningar att må bra. 

Ett komplett program

Sund kost och motion är grunden för god hälsa. Sedan gäller det att inte skada sig på jobbet. Dels genom att inte ta risker och använda all föreskriven skyddsutrustning. Men även genom att du sitter väl och inte sliter på dina muskler eller skelett. När du väl fått en förslitning kan det vara svårt att bli av med den. Det kan leda till inflammation och annat som inte är så roligt. Det är därför inte så konstigt om allt fler personer, och även arbetsgivare, ser till att byta ut sina möbler och satsa på ergonomiska lösningar.