Alla kan städa vid behov

Hushållssysslorna brukar inte stå högst upp på dagordningen. Vi tenderar att vänta till helgen innan vi börjar städa. Under helgerna vill vi dock helst ta det lugnt. Många människor väljer därför att anlita en städfirma. 

Rent och fint med https://www.stadarna.se/. Detta företag kan för en billig slant låta dig komma hem till ett skinande rent hem. Du kan använda den insparade tiden till att fokusera på dina fritidsintressen istället.

Håll efter hemmet under veckodagarna

Du bör försöka städa undan lite under veckodagarna. Detta gäller både för den som har städhjälp och för den som gör hela jobbet på egen hand. Hemmet kan lätt bli smutsigt om du inte håller efter under veckodagarna.

  • Köket är en del av hemmet som tenderar att bli skitigt snabbt. Smulor och mindre matrester brukar hamna på golvet efter några måltider. Försök därför ha som rutin att sopa undan lite snabbt efter dina måltider.
  • Diskhon och spisen är andra ytor som tenderar att bli smutsiga snabbt. Faktum är dock att du kan torka av spisen väldigt snabbt. Detsamma gäller för diskhon. Dessa ytor tar dessutom upp en stor del av köket. Om du håller efter i dessa ytor kommer du märka att köket framstår som rent, även om det finns andra ytor som är mindre rena.
  • En annan del av hemmet som du bör hålla efter är badrummet. Här brukar vi vanligtvis inte spendera mycket tid. Av naturliga skäl tenderar dock denna del av hemmet bli smutsig fort.
  • Även badrummet gör mycket för helhetsintrycket. Om badrummet är rent kommer du få mer sinnesro. Vi människor vill kunna göra våra behov i en del av hemmet som upplevs som fräscht.
  • Faktum är att du inte behöver spendera mycket tid för att badrummet ska hålla sig hyffsat rent. Städningen av badrummet följer samma mönster som för köket. Plocka undan efter dig när du har duschat eller dylikt. Du bör också städa lite snabbt om det uppstår fläckar och annan smuts.

Det handlar om att göra en vana av att plocka undan efter sig och städa lite snabbt om behovet finns. Städhjälpen kan sedan komma en gång i veckan för att göra grovjobbet.

Vem kan städa? 

Även prinsessor kan städa när det behövs. Faktum är att städningen kan vara bra för hälsan. Många personer med ”fina” jobb tenderar att endast utföra deras arbeten på kontoret. Allt som behöver göras kring den fysiska miljön tar man hjälp med.

Stillasittandet och dess konsekvenser är dock ett allvarligt problem. Kanske borde alla kontorsarbetare sköta städningen på egen hand. Detta skulle tillåta företag att spara pengar samt förbättra fysiken hos medarbetarna.

Personligen brukar jag se städningen som en fysisk nödvändig aktivitet. En gång i veckan storstädar jag. Detta brukar ta en timme. Det går relativt fort för att jag håller ett högt tempo. Jag ser städpasset som ett träningspass.

Under veckodagarna brukar jag dagligen spendera 10 till 15 minuter med att plocka undan. Jag brukar göra det sent på kvällen innan jag går och lägger mig. Denna rutin kan man givetvis också göra tidigare på kvällen eller på morgonen.

Enligt mig är det ett perfekt tillfälle till att få in lite rörlighet i vardagen. Vissa människor har fysiska arbeten och de upplever således att de inte behöver röra sig på fritiden. Många av oss har dock arbeten som inte är särskilt fysiska. 

Historiskt sett har städning varit ett lågstatusyrke. Det är visserligen fortfarande ett lågstatusyrke. Men i takt med åren har nog flera människor fått mer respekt för städarna. Det tar ofta tid och det är något som vi undviker att göra.

Barnfamiljer tenderar att ha ännu mera respekt för detta yrke. Småbarn tenderar att skita ned ett hem väldigt fort. Varje kväll måste föräldrarna plocka undan. Om de väntar med detta skjuter de bara problemet framför sig. 

Det finns dock andra lösningar. En sådan lösning är minimalism. Om du har begränsat med prylar behöver du inte heller plocka undan efter dig. Du behöver endast rengöra de synliga ytorna.

När städningen är livsviktig

Svår fråga om vem som ska städa rummet på äldreboendet. De äldre är nämligen mer mottagliga för virus och annat som kan hota deras hälsa. Denna fråga ställdes på sin spets under pandemin år 2020. Under detta år blev städningen livsviktig.

Vårdboendena hade nämligen ett stort problem med anställda som tog med sig virus till arbetsplatsen. Detta gällde inte bara för dem som tar hand om de gamla. Det gällde också för dem som städade i lokalerna.

I efterhand vet vi att vår strategi gällande detta inte fungerade. De anställda kom till boendet med virusinfektioner. Detta virus spred sig sedan som en löpeld mellan de intagna. 

Vi kan hoppas att samhället har lärt sig något av detta. Det som hände var givetvis oacceptabelt. Samtidigt var denna mindre katastrof svår att förutse. Både myndigheterna och privatpersoner verkade sakna grundläggande kunskap om virusspridning. 

Vi blev dock mer medvetna om personer som utför viktiga arbeten i samhället. På ett sjukhus rapporterade en städare om att han blivit mer uppskattad för sitt arbete. Förr i tiden brukade läkare och sjuksköterskor inte ens heja på honom när han kom till arbetsplatsen.

När viruset lamslog samhället var dock de andra anställda väldigt lättade över att se honom. De hejade och hälsade honom välkommen. Han berättar vidare att han inte var särskilt rädd för att själv drabbas av viruset. Han hade nämligen skyddsutrustning och han menade att någon måste göra grovjobbet för att förhindra smittspridningen.

Avslutande ord

Vi betraktar ofta städningen som något tråkigt som bara måste göras. Under 2020 fick vi dock ett annat perspektiv gällande denna hushållssyssla. Vi lärde oss att noggrann städning och hygien kan förhindra smittspridning.

Detta ledde i sin tur till att städarna fick mer uppskattning för deras arbete. Vi kan bara hoppas att denna uppfattning även kommer leva kvar när pandemin är över.

Samhället hade inte klarat sig utan de modiga personerna som städade på sjukhus och andra vårdinstitutioner. Deras kunskap gav oss också möjligheterna till att själva upprätthålla rena hem för att på så sätt förhindra smittspridningen.