Mycket intressant att lära om gurkmeja

Nya kryddor och smaker har krupit in i de svenska köken, allt fler lagar mat som  har exotiska smaker och dofter. En del av dessa är också nyttiga, människor har under flera generationer använt dem som medicin eller för att ha en bättre hälsa. Men framför allt så ger de smak åt maten, och det är inte alls svårt att laga helt fantastiska rätter med dessa härliga kryddor. En av de populära smakerna kommer från gurkmejan, och det finns mycket att lära om den.

Turmeric.

Gurkmeja utvinns från en rot, men hör också samman med örtfamiljen. Växten blir cirka en meter hög och är i samma familj som ingefära. Rötterna som man använder är långa och köttiga. Traditionellt så har kryddan använts för att färga senap och andra matvaror eller som en av de viktigaste ingredienserna i kurry. Men det finns bra mycket fler fördelar med denna starkt gula eller orange rot, och man kan använda den så gott som var som helst.

Fördelar med gurkmeja

Innan man kan använda roten så kokas och torkas den för att sedan malas till ett pulver. En del kallar den för indisk saffran, men det är ett något missvisande namn eftersom det inte har någonting alls att göra med den blomma som ger saffran. För önskad effekt eller smak behövs det inte alls så mycket, ibland räcker det med mindre än en halv tesked. Vissa av gurkmejans många fördelar är:

  • Det är inte vetenskapligt bevisat men när man ser på befolkningen i Indien, som är ett land där gurkmeja äts så gott som varje dag, så har de färre personer med Alzheimer.
  • Den viktigaste beståndsdelen i roten heter curcumin och är en anti-oxidant. Den har anti-inflammatoriska egenskaper och kan bota en rad med hälsoproblem, bland annat genom att kämpa mot fria radikaler.
  • Man kan också använda den utanpå kroppen för att läka sår, brännskador och blåmärken.
  • Som så många andra hälsokryddor och vitaminer så bidrar den till att kroppen tar upp andra viktiga ämnen, som till exempel vitamin E.
  • Den stödjer leverns funktion, och skyddar den mot olika gifter. Samtidigt så reglerar den blodsocker nivån och kan vara till hjälp vid viktminskning.

Det är inte alla dessa fördelar som har bevisats vetenskapligt, men det är inte alltid nödvändigt. Många gånger ligger det en hel del sanning i traditioner och folkmedicin och man känner ju själv hur kroppen mår bättre när man intar vissa ämnen. Prova på gurkmeja och upptäck alla dess fördelar.

Det finns flera andra kryddor och tillskott som har blivit populära och som gör att man håller sig friskare. Genom att gå till hemsidan och ta sig en titt så kan man hitta mycket intressant. Det finns mycket information och det är lätt att se vad som kan passa ens egen livsstil och hälsotillstånd.  Macapulver är en produkt som överraskar och som kunder väljer igen och igen.

En oansenlig liten krydda

Gurkmejan är egentligen inte så väldigt oansenlig, det syns direkt när den finns med i en maträtt. Många blandar ut den med kokosmjölk eller tar en tesked i morgon smoothien. Andra menar att den måste kokas eller stekas för att få bästa effekt, som man gör i indisk matlagning. Det räcker med att låta den fräsa med löken i någon minut för att både smak och egenskaper ska komma fram till fullo. Den blir också bättre och mer effektiv om man samtidigt kryddar med svartpeppar. All denna kombination av olika ämnen är mycket intressant och visar hur mycket vetenskap det ligger bakom något så vanligt som matlagning.

Expressen skriver här om allt du inte visste om gurkmeja. Det allra bästa är att välja gurkmeja av bra kvalitet. Helst ska den vara organisk, men i alla fall från en god källa. Allt det man stoppar i kroppen bör hålla en hög standard, det är svårt nog att kämpa mot all den förorening som finns i samhället. Allt fler har insett vikten av att äta bra mat, goda råvaror som kan göra kroppen starkare. Gurkmeja är en av dessa byggstenar, som kan stärka immunförsvaret och minska inflammationer.

Lära sig mer om gurkmeja

Det finns en mängd med information om denna långa rot, det har forskats och skrivits mycket om den. De flesta har kanske inte behov av att veta allt eller läsa vetenskapliga avhandlingar. Men det är verkligen intressant att lära sig lite mer om denna ganska så okända rot. Att en krydda kan göra så stor skillnad är värt att läsa om, samt vilka andra kryddor man ska blanda den med för bästa effekt.

Med alla dessa nya exotiska kryddor i köket kan det bli lättare att hålla sig frisk och i form. En balanserad diet, med naturliga tillskott via kryddorna, regelbunden motion och mental stimulans- detta är nyckeln till ett långt liv. Sedan kan ju gurkmejan vara till nytta för att få bort myror också.